Donnerstag, 20. Oktober 2016

Giúp Gì Cho Quê Hương?


 Nguyễn Sỹ Thùy Ngân

 Gần đây, tại Canada có một hiệp hội mới thành lập, đã mời đại sứ cộng sản Việt Nam đến tham dự và khẳng định có sự ủng hộ của nhà nước cộng sản VN. Tự xưng tên Hiệp hội Canada Việt Nam (CVS), hiệp hội nầy tự nhận là "một tổ chức chung liên kết toàn bộ người Việt Nam ở Canada và những người Canada yêu quí Việt Nam".  Mục đích của hội nầy là "thống nhất và đại diện cho cộng đồng Việt Canada", và để "giúp đở cho nhân dân hai nước".
Việc lập hiệp hội để lập lờ đại diện cho toàn thể người Việt ở Canada là một việc làm khiến cộng đồng người Việt Tự Do căm phẫn, vì không một nhóm người nào liên kết với cộng sản VN và nhận sự ủng hộ của cộng sản VN mà có đủ tư cách lập hội đoàn rồi tự xưng là hội thống nhất và đại diện cho cộng đồng (CĐ)Việt Canada được.


baotintuc.vn
Hiệp hội Canada Việt Nam, kết nối người Việt tại Canada, đã chính thức ra mắt tại Nhà Việt Nam ở thủ đô Ottawa của Canada.
 Việc lập hiệp hội để lập lờ đại diện cho toàn thể người Việt ở Canada là một việc làm khiến cộng đồng người Việt Tự Do căm phẫn, vì không một nhóm người nào liên kết với cộng sản VN và nhận sự ủng hộ của cộng sản VN mà có đủ tư cách lập hội đoàn rồi tự xưng là hội thống nhất và đại diện cho cộng đồng (CĐ)Việt Canada được.
Cộng đồng Việt Canada có nền tảng tỵ nạn vững chắc, là cộng đồng người Việt Tự Do tôn trọng và theo tinh thần Tự Do, Dân Chủ và Nhân quyền, đối ngược với chế độ cộng sản độc tài đảng trị.
Cho dù cộng đồng Việt có những người đi theo diện định cư khác như diện đầu tư, diện làm việc thì chắc hẳn họ sang đây cũng vì tôn trọng và muốn sống trong tự do dân chủ.

Ông đại sứ Việt cộng đã phát biểu trong ngày khai trương của hiệp hội nầy:
 "Hiệp hội nầy sẽ là nơi tụ hội của những người con Việt Nam tại Canada cùng hướng về quê hương". 

Chúng tôi muốn trả lời ông như sau:
Là người Việt Nam tại Canada và trên toàn thế giới, luôn cùng hướng về quê hương, để mong giúp đất nước VN  thoát khỏi cộng sản độc tài đảng trị, chứ không có nghĩa là hướng về quê hương để tiếp tay với cộng sản bán nước hại dân.

 Là một nhà đại sứ của chế độ cộng sản, thì lời gì của ông cũng với mục đích tuyên truyền cho nhà nước cộng sản. Theo ý kiến của riêng tôi thì ông đã vượt quyền mà xen vào chuyện CĐ Việt Nam, gây tổn thương và làm xào xáo CĐ Việt tại Canada. Cái hiệp hội nào có liên kết và dưới sự ủng hộ của nhà nước cộng sản VN thì dù biện minh như thế nào thì cũng là cơ quan ngôn luận tuyên truyền một chiều, làm lợi và đánh bóng cho cộng sản VN, là hướng dẫn sai lầm cho bao thế hệ một cách tai hại.

Hiệp hội nầy đã có những sinh hoạt như viết sách ca ngợi, triển lãm tranh ảnh của HCM là kẻ tội đồ của dân tộc, là người đã mang chủ nghĩa cộng sản vào VN, gây chiến tranh chia rẽ hai miền Nam Bắc, dùng người Việt giết người Việt để dọn đường rước giặc vào nhà, để giờ đây Trung cộng đã lấn đất, chiếm biển đảo VN và chiếm đóng những điểm chiến lượt quan trọng trong nước một cách ngang nhiên mà không gặp bất cứ một trở ngại nào từ phía cộng sản Việt Nam.Chuyện CVS tuyên truyền về HCM, là tên đồ tể tắm máu giết mấy trăm ngàn người trong cải cách ruộng đất ở miền Bắc, chôn sống và giết người hàng loạt trong những mồ chôn tập thể ở Tết Mậu Thân.... thành hình tượng một anh hùng cứu nước, thương dân là hành động gian xảo dối trá, ngụy tạo lịch sửđể phục vụ và củng cố cho chế độ cộng sản ngay giữa CĐ người Việt tỵ nạn cộng sản tại Canada là việc làm khiêu khích, gây tổn thương nghiêm trọng đến CĐ Việt, như đâm thẳng vào nỗi đau dân tộc của mỗi người VN và thân nhân của những nạn nhân của cộng sản, là khoét sâu vào vết thương chưa lành của những nạn nhân cộng sản còn sống sót, nỗi đau đớn phẫn hận nầy cũng giống như nỗi đau uất hận của cộng đồng người Do Thái khi nghe tuyên truyền ca ngợi về sự giết người của Hitler vậy.

Lịch sử người Việt tỵ nạn gắn liền với tội ác của của cộng sản VN, đã được Canada ghi nhận bằng ngày "Journey to Freedom Day” và tượng đài tưởng niệm nạn nhân của chế độ cộng sản và tượng đài vinh danh Thuyền Nhân cũng đã và đang được xây dựng để con cháu ngàn đời dù ở xứ người vẫn phải luôn nhớ đến tội ác của cộng sản VN mà tránh xa.

Cộng đồng Việt Tự Do là cộng đồng được hình thành từ hàng triệu người từ Bắc chí Nam đã liều chết để thoát khỏi chế độ cộng sản.  Khi xưa, nếu vượt biển, vượt biên bị bắt lại thì bị giết, bị tù đày vì mang tội phản quốc, nhưng khi những nạn nhân sống sót nầy vượt thoát được đến bờ tự do thì trở thành khúc ruột ngàn dặm của đảng, nên đảng bám theo để kêu gọi: "quên đi quá khứ (giết người), hướng về tương lai (bán nước của chúng)".

Thật là nực cười chuyện hiệp hội nầy lập ra là để "giúp cho nhân dân hai nước".
Xin hỏi: không biết hiệp hội nầy định giúp người dân Canada như thế nào ?  Hay lợi dụng cuộc sống tự do dân chủ của nước nầy mà tuyên truyền một chiều sai sự thật, bưng bít những điều ác của cộng sản.

Và Hiệp Hội nầy sẽ giúp gì cho người dân trong nước?
Có cùng dân đòi cho được quyền làm người?  Có đòi cho được quyền biểu tình kêu cứu khi môi sinh bị hủy hoại, cá chết dân đói khổ? Có ủng hộ đòi quyền tự do báo chí, đòi quyền nói thẳng, nói thật, nói hết về những chuyện về tham nhũng, nô lệ lao động, bán nô lệ tình dục, đàn áp tôn giáo...?

 Nếu chưa làm được những điều nầy cho người dân trong nước đang bị kèm kẹp, bị khống chế bằng nhiều hình thức mà tiếng nói bị dập tắt, thì hiệp hội nầy có tư cách gì để lên tiếng giúp người, giúp ta?


Hiệp hội này còn khẳng định "giúp tăng cường hữu nghị giữa hai nước".
Canada và các nước dân chủ dù cũng có những liên hệ về kinh tế và bang giao với các nước cộng sản và độc tài, nhưng họ vẫn yêu cầu cộng sản VN phải cải thiện nhân quyền và các quyền căn bản khác. Vậy hiệp hội này sẽ làm được gì trong chuyện này?

 Hiêp định đối tác xuyên Thái Bình Dương TPP giúp 12 nước thành viên có lợi ích kinh tế. Nhưng mỗi nước thành viên phải cải thiện luật lao động cho người công nhân, như có quyền lập công đoàn độc lập, quyền biểu tình và có thêm những quyền lợi khác, cũng như phải cải tiến nhân quyền.  Cộng sản VN ký kết mà cứ lơ đi không làm, vẫn tiếp tục đàn áp công nhân và những nhà hoạt động xã hội, và vẫn dùng hiệp định TPP để lừa dối và tuyên truyền một chiều cho người dân hai nước và thế giới.

Riêng đối với các bạn du học sinh phát biểu mừng vui khi hiệp hội này ra đời, xin có đôi điều tâm sự với các bạn như sau:

Là du học sinh, bạn có nhiều may mắn, có cơ hội ra ngoại quốc để học, thì bài học đầu tiên mà bạn nên học đó là bài học tự do, dân chủ và nhân quyền, từ đó bạn mới biết thương người dân trong nước hơn, vì người dân chỉ được quyền nhìn thấy những tòa nhà, những sân golf được xây ngày càng nhiều, nhưng không được quyền nói tới cảnh dân oan đang sống cảnh màn trời chiều đất vì bị lấy nhà lấy đất.

Hãy nghe tổng bí thư cs Nguyễn văn Linh đã tuyên bố: "THÀ MẤT NƯỚC CÒN HƠN MẤT ĐẢNG"
Đây là một minh chứng, cộng sản đã dùng mọi thủ đoạn để củng cố chế độ, kể cả bán nước, thế thì đừng để cộng sản lợi dụng tuổi trẻ, tài năng của bạn vào mục đích tuyên truyền bảo vệ đảng mà không bảo vệ Tổ Quốc, đừng để vô tình bạn tiếp tay để cho cộng sản bán nước hại dân.

Tuổi trẻ không làm ngơ trước họa mất nước đã gần kề, vì đó là mang tội với tổ tiên đã bao đời khổ công dựng nước và giử nước.

Tuổi trẻ là gường cột của nước nhà, là thành trì vững chắc để chống giặc ngoại xâm, là sức mạnh để bứng tận gốc những kẻ bán nước đưa dân tộc ta vào con đường nô lệ ngàn năm.

Hỡi hồn thiêng sông núi nước Nam, xin đừng để 90 triệu người dân cúi đầu im lặng chờ tới ngày làm nô lệ ngoại bang và đừng chờ tới ngày bản đồ thế giới không còn nước nào tên gọi Việt Nam.

 Nguyễn Sỹ Thùy Ngân
Aug. 25, 2016

Bản dịch tiếng Anh


WHAT HAVE YOU DONE FOR YOUR MOTHERLAND?
ASK NOT WHAT YOUR MOTHERLAND HAS DONE FOR YOUA recently formed "non-profit and non-political" organization called itself Canada Vietnam Society (CVS), boasted to have "the backing support of the current consul of the communist government of Vietnam", claimed to "unite ALL the Vietnamese across Canada and those Canadians who love Vietnam", and went on implying to build and represent the Vietnamese-Canadian communities ... to preserve the Vietnamese culture ...and to assist the homeland of Vietnam.The formation of such "non-profit and non-political Society", with "the backing support of the current consul of the communist government of Vietnam", to "unite ALL the Vietnamese across Canada" is the perfect formation of a shameless oxymoron. No "non-political Society", with the backing of communist Vietnam, will ever be able to have enough backbone, principles and characters to either manipulate, unite or represent the CD Viet Hai Ngoai / Vietnamese-Canadian community.

The Vietnamese-Canadian community was founded by Vietnamese refugees who risked their lives to escape and to oppose the totalitarian dictatorship of the current communist government which has never respected basic human rights to life and simple values of Democracy, Freedom of Speech and Religion.

Even those who came from Vietnam in recent years for economic reasons, in search of new life, fair employment and valuable education, would prefer living a new respectable life under the justice of Democracy and Freedom.

The propaganda head of the Vietnamese Consulate was trained to mislead with his remark: the "Society" will be the meeting place of Vietnamese in Canada together moving toward the motherland ..." Hiệp hội sẽ là nơi tụ hội của những người con Việt Nam tại Canada cùng hướng về quê hương, đất nước."

We, the true Vietnamese-Canadians will reply: The Vietnamese diaspora in Canada and across the globe, will always have our sacred Vietnam within our hearts, striving and assisting our beloved Vietnam toeradicate the demons of communist dictatorship which is the current catastrophic state of Vietnam, and will never "together move toward our motherland" to harm and oppress our Viet sisters and brothers.

Being the well-trained puppet of the Vietnamese Consulate, every word that the consul would utter will be pure propaganda for the current communist government. In my personal opinion,he had overstepped his boundary and perturbedthe Vietnamese-Canadian community.


This "Society", with the support and connection to the communist government, under any camouflaged guises, will be a mouthpiece of unilateral propaganda for the machinery of communist government, embellishing lies, misleading the naive mass and misshaping generations of young minds with empty lies and falsely grinning faces.

This "Society" promoted books and arts praising Ho Chi Minh, who at his best was a misguided Viet but at his worst was a treacherous mass murderer who brought the foreign concept of communism to Vietnam,amassing land through his "acts of land reform", causing mass killing andLIVE burying of thousands of  LIVE Vietnamese especially during the 1968 TET Mau Than, pitting brothers against brothers and sons against fathers, dividing our sacred Vietnam into North and South, only to finally sweep the floor kowtowing and inviting communist China to occupy Vietnamese land, islands and seas.

No Vietnamese had EVER gift-wrapped land, seas and resources to China. Time and time again, the true Vietnamese descendants had fought long and hard against Chinese occupation for almost one thousand year and French colonization for another hundred. Ho Chi Minh and his subsequent communist followersbrought the wrathof foreign oppressive Russian and Chinese communism, and increasingly more apparent, they have been pushing Vietnam toward an ominous occupation by communist China.

Our northern "friend" has invaded Vietnamese land, islands and seas, including all strategically crucial locations, all without a single protest from the Society or the current Vietnamese government.

How could this "Society" or anyone or any government for that matter, with a straight face and without any sense of honour and self-respect, shamelessly have theaudacity to immortalize Ho Chi Minh ( HCM ) and to rewrite the history of his atrocities, turning HCM from a traitorous killer into a national hero, contradicting and ripping through the horrifying memories and aching guts of the suffering people within Vietnam as well as the Vietnamese refugees who had braved weeks against the horrifying high seas and years in internment camps before finding true freedom in lands outside of Vietnam, and especially in front of the indomitable spirits of our ancient proud ancestors and of our "boat people" brothers and sisters who tragically lost their lives searching for Freedom and Democracy.

It is akin to asking Jewish survivors and victims of Auschwitz to commemorate Hitler,to forget the past and accept a rewritten history.

The history of the Vietnamese refugees, directly connected to the crimes and atrocities caused by Vietnamese communists, was recorded in Canadian History as "Journey to Freedom Day" and further symbolized by monuments commemorating the plights of "boat people" and victims of communism to forever remind the generations to follow the price of Freedom and Democracy.

The Vietnamese Community / Cong Dong Viet, was forged by millions of Vietnamese, from North to South, risking their lives to escape from the cruelty of Vietnamese communism, in search of basic human rights. In the past, these Vietnamese would have been labelled traitors, incarcerated and killed if unfortunately caught within communist Vietnam. Currently, they fortunately survived but are living in angst and pain, seeing their sacred Vietnam suffering and being erased. The communist Party and the "Society" now ask these very same Vietnamese refugees to forget the past ( ... atrocities and current crimes), to move toward the future ( ..."foreign-occupied" land of Vietnam  )

Such a cruel tragic joke, this "Society" was formed ... to assist the people.

May we ask: How would the "Society" assist the Vietnamese-Canadians? ... to forget our past suffering? to deal with the current pain of losing our beloved Vietnam.

The "Society" would only misuse the precious freedom of speech that Canada graciously offers, only to falsify historical facts and to camouflage atrocious crimes.

On the other hand, how would this "Society" assist the suffering Vietswithin Vietnam? Would the "Society" fight for simple human rights for the ordinary Vietnamese citizens?
Would the "Society" defend the people and the rights to protest for our dying seas and suffering rivers, for the survival of Vietnam against foreign domination, hungers and oppression?

Would the "Society" speak for freedom of speech and religion, speak for the truth, against corruption and foreign slavery involving children and women?

If the "Society" could not even perform their duties to assist the people within Vietnam, to speak up on behalf of the suffering mass and to break their chain of oppression, then how dare this "Society" offer to help the people outside Vietnam ... "Hiệp Hội sẽ trở thành trung tâm đoàn kết, ...đóng góp tích cực cho đất nước, tăng cường hữu nghị và thúc đẩy hợp tác nhân dân giữa hai nước"!

Canada and the other democratic Western nations, due to global courtesies and practices, might have economic / trading relationship with communist nations and totalitarian dictatorships, but Canada does demand Communist Vietnam to honour human rights and basic rights of democracy. What has the "Society" done to help Canada?

The Trans-Pacific Partnership is being formed, and would benefit the 12 member nations. But each member must improve human rights and adhere to  international labour standards, such as the rights to form unions, to protest and to strike. Communist Vietnam signed the TPP treaty but in bad faith, continued to oppress the general mass and silence the voices of concerned activists, and mislead the international bodies as well as Vietnamesewithin and outside of Vietnam.

The" Society" article also included congratulatory statements from "foreign" Vietnamese students who just entered Canada.

To our young Vietnamese compatriots, we have the following heartfelt concerns:

As foreign students entering Canada from Vietnam, you are the lucky privileged few who are allowed to expand and sharpen your knowledge at premier democratic Canadian institution(s). The first lessons you should learn are the lessons of human rights, justice and freedoms. From this foundation, you should then learn to empathize with the suffering underprivileged mass who only have the rights to graze by audacious buildings and insultingly green fields dedicated for golf, but not the rights to live or cultivate their own fields, to protest or to defend against forced eviction from their own land, to have basic human rights, or to simply be humans. You should learn the responsibility to be a truly free Vietnamese who places "Country", "Honour" and "Responsibility" above all else to serve your MotherLand.

The former General Secretary of the Communist Party of Vietnam had blatantly announced: "Tha mat nuoc con hon mat dang" / Rather lose the Country than lose the Party.
He should have been taught Tran Binh Trong's
"Tha lam quy nuoc Nam, hon lam vuong phuong Bac".
Rather a demon in the country of Nam, than a king in the Northern space

You must know and see by now that the communist Party of Vietnam will at all cost use all possibledestructive methods to maintain their grips on power and wealth, including selling the precious land of Vietnam to foreigners, and to mislead and misguide youthful innocence and energy to protect their wealth and to perpetuate their power over the sacred spirits of our Nation.

O, Youths of Vietnam, Sons and Daughters of Lac Hong !!!
Please do not FORSAKE your MotherLand in time of need.
Please do not become INDIFFERENT or UNSYMPATHETIC to the plights of your 90 million countrymen/women and children.

What would YOU have done witnessing your own parents and grandparents being harassed and tortured?
What would YOU have done seeing your parents' and family's home / property and life being unjustly confiscated and destroyed?
What would YOU have done for your sacred MotherLand witnessing her being pillaged and severed.
What would YOU have done for your 90 million suffering compatriots / brothers and sisters sharing the same "Lac Hong" blood line over the past 4000 years.

Being young does NOT mean being blind.
Being young does NOT mean allowing oneself to be manipulated and controlled by oppressors and traitors.
Being young NEITHER means turning a blind eye and forgetting past injustices, NOR looking past the present and blindly forward into the future, especially when past atrocities and present crimes point toward a future without a Vietnamese identity, without a country of sacred Vietnam.

O, Youths of Vietnam, Sons and Daughters of Lac Hong !!!
Do proudly carry the Vitality of Youth and the Light of Justice on your broad shoulders.
You are the indestructible foundation of our Nation, and the impenetrable fortresses that repel foreign invaders. 
Stand united and tall, and stamp out the traitorous weeds who shamelessly sold our land and opened our seas to foreign enslavement and destruction,
sinning against our forefathers who fought against 1,000 occupied years with endless blood and tears.


In not-so-remote past days of a proud "Đai Viet", you would have been asked to "Dap Hon Thieng Song Nui Nuoc Nam"/ answer to the calling of your Nation's Sacred Mountains and Southern Seas. Please do not fold your head kowtowing and silently waiting for the day of foreign enslavement / Chinese oppression and exploitation. Please do not allow the map of Vietnam along with our 4,000 years to be erased from the history of this Earth. Our 90 million Vietnamese will not be able to withstand another 1,000 years of Chinese invasion together with the weight of a balooning 3 billion population.

My fellow Vietnamese,
President J.F. Kennedy had said:
"Ask NOT what your country can do for you.
Ask what YOU can do for your country 
Inspired, and Translated by

Le An
__._,_.___

Posted by: Lam Thai <thailam1975@hotmail.com>

Keine Kommentare:

Kommentar posten